Miért KELL a gyereknek sportolnia? 1 rész.

Miért KELL a gyereknek sportolnia? 1 rész.

Az ember bárhová is téved az interneten, szinte mindenhol azt olvassa, hogy mennyire fontos a gyerekek életében a rendszeres testmozgás. Olvassuk, tudjuk, de az okát nagyon sokan nem tudják. Oké fontos, fontos, de miért?

 

Nem véletlenül vannak már egészen pici babák számára is lehetőségek a mozgástanulásra, mozgásfejlesztésre pl.: Dévényi torna. Nem az az elsődleges célja, hogy minden gyerek minél hamarabb megtanuljon, mászni, járni, futni, hanem az, hogy amit megtanul, azt gyakoroltassa vele, és minél több mozgásmintát megtanuljon, hiszen a gyermekkorban elsajátított mozgások szinte egytől egyig visszaköszönnek már óvodás és később iskolás korban is. Ez legtöbbször nem közvetlenül mutatkozik meg, bár tény, hogy azok a gyerekek, akik részt vesznek kifejezett ilyen mozgásfejlesztő tornákon, könnyebben veszik majd az akadályokat, de erről egy kicsit később. A célzott terápiák pozitív hatásait a tanulásban és sokszor a személyiségfejlődésben lehet érzékelni.

 

 

A gyerekek a mozgásfejlődés két összetevőből áll össze.
– Örökletesen meghatározottak
– Környezet által meghatározottak
Természetesen mindkettőnek hatalmas szerepe van a mozgásfejlődés során, de az örökletesen meghatározott összetevők, mint például a genetikai potenciál, a reflexek, a fejlődés örökletes elemei és persze a strukturális elemek (pl.: izomszövetek) maximum fejleszthetőek, de ami nagyon fontos, hogy ADOTTAK. A környezet által meghatározott elemek már izgalmasabbak. Ide sorolunk minden olyan elemet, amit a gyerekek tapasztalás útján szívnak magukba pl.: edzésen.

 

Ezekből következik, hogy a gyerekek minél több külső ingert kapnak, a mozgásfejlődésben annál inkább a környezet által meghatározott ingerek lesznek túlsúlyban.

 

Miért jó ez?

 

Fent említettem, hogy könnyebben fogják venni az akadályokat. Minden új mozgásforma elsajátítása könnyebben fog menni, mint azoknak a gyerekeknek, akik nem kapnak ilyen jellegű képzést. A gyorsabb tanulás nem csupán a pedagógusnak jelent hatalmas segítséget, de a gyereknek is segítség lesz, hiszen az addig megszerzett mozgásminták segítséget jelentek majd a következők megtanulásában. Örömet jelent még az is, hogy milyen gyorsan el tud sajátítani új tevékenységeket. Ezen a ponton pedig eljutunk oda, hogy a személyiségre is kedvező hatással lesz, hiszen minél több sikerélménye van a gyerekeknek annál, magabiztosabban tudnak kiállni majd az új feladatok elé.

 

A második részt ITT megtekintheted.

gyerek fitness

Raj Regina

Gyermekfitnesz, gyermekaerobik oktató

 06 (30) 565 7262
info@gyermekfitness.hu