Miért KELL a gyereknek sportolnia? 2 rész.

Miért KELL a gyereknek sportolnia? 2 rész.

Az előző bejegyzésemben leírtam, hogy a gyerekek mozgásfejlődése milyen elemekből áll össze. Ezen keresztül mutattam meg, hogy miért is olyan fontos a gyerekek életében a mozgásos különfoglalkozás.
Ebben a cikkben a téma ugyanaz lesz, csak egy kicsit más megvilágításból.

Ha arra gondolunk, hogy sétálunk, bele se gondolunk mennyi tanulás van mögötte. Ez ugyanígy van a táncosok esetében egy koreográfiával, vagy vezetés során a sebességváltó használatával. Először mind mind kihívást jelent, sőt sokszor megtanulhatatlannak látjuk őket, de kellő gyakorlás után az álmunkból felkeltve is tudjuk őket.
Így működik a mozgástanulás. A mozgásminták kellő gyakorlás után képesek csak automatizmussá válni. A mozgástanulásnak három fázisa van, amin mindenki átesik, hiszen senki sem úgy születik, hogy bizonyos mozgásminták tökéletesen megy neki.

 

1. fázis
Durva koordinációs fázis. Ez az a fázis például egy koreográfia során, mikor zene nélkül csak a lépéseket magát tanulják meg a táncosok és próbálják egymás után felépíteni őket.

2. fázis
Finom koordinációs fázis. Ez az a fázis, amikor már az adott lépéseket megpróbálják zenéhez illeszteni és begyakorolni.

3. fázis
Finom koordináció megszilárdulása. Ez az a fázis, amikor a lépések együtt működnek a zenével, amikor már színpad kész a koreográfia.

 

Kisbaba korában mindenki ezen megy keresztül, mikor megtanul járni, és ennek a folyamatnak az eredménye, hogy ma már a járás, mint egy automatizmus működik.

Ahhoz azonban, hogy minél több ilyen automatizmus legyen a gyerekek zsebében meg kell ismerni új mozgásmintákat.

 

Miért van erre szükség?

A motorikus képességek, a ritmusérzék, az egyensúly és az állóképesség is remekül fejleszthető. Nem mellékes dolog, hogy az idegrendszer számára is remek edzés.
Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a gyerekeket minden héten más jellegű foglalkozásokra kell beíratni, mert így egyrészt minden foglalkozáson csak a durva koordinációs fázisig jutnának el, másrészt pedig sehol nem tudnának beilleszkedni rendesen. Egy adott sportot kell a gyerekeknek kiválasztani és azt egészen addig csinálni, amíg élvezettel szolgál a gyerekek számára.

gyerek fitness

Raj Regina

Gyermekfitnesz, gyermekaerobik oktató

 06 (30) 565 7262
info@gyermekfitness.hu