Gyermekkori gerincbántalmak

Gyermekkori gerincbántalmak

Szerencsére minden iskolában és óvodában vannak kötelező szűrő vizsgálatok, ahol a látást, hallást, illetve a tartást vizsgálják. A gyerekek ilyenkor szoktak hazaérkezni egy két papírral, hogy a védőnő ide és oda küldte el őket, ki kell vizsgálni néhány dolgot. Természetesen egyik vizsgálat sem fontosabb a másiknál, de a tartás, a gerinc vizsgálata talán mégis csak elsőbbséget élvez egy picit.

 

Miért?

 

A gerincoszlop a testünk vázának egyik legfontosabb alapja. A törzs tengelyét alkotja. Egy felnőtt egészséges ember hátgerincének kettős S alakja van. Ez a külső hatások tompítására szolgál.
Az újszülöttek esetében a gerinc még teljesen egyenes. Ez nem betegség, csupán később, az idő múlásával, a különböző külső hatásokra kezdi felvenni végleges formáját. (Többek között ezért is olyan fontos a gyerekek életében a rendszeres testmozgás, hiszen a megfelelő törzsizomzat kialakítása elengedhetetlen.)

Gyermekkori gerincferdülés, helytelen testtartás, gerincfájdalom6

Leggyakoribb deformitások, tartáshibák:

 

Scheuermann-kór

Ez a betegség egy veleszületett fejlődési rendellenesség. A csigolya testek csontosodási zavara. Ezek a csigolyák a rájuk ható mechanikai erők hatására eldeformálódnak, ami a gerinc természetes görbületeit valamelyik irányba túlzottan eltolja. Ez az alapvetően esztétikai probléma. A nagy elváltozásoktól kezdve, akár észrevétlen is maradhat, azonban minden esetben gerincfájdalmat okoz. Ez röntgenfelvétellel állapítható meg leginkább.
Tünetei: A gyerekeknek legtöbbször semmilyen panasza nincs, csipán a pedagógusok, szülők veszik észre, hogy kifejezetten hanyag a tartása, vállai befelé dőlnek. A kifejezetten hosszú időn át tartó ülés azonban már fájdalmat okoz, esetleg fáradékonyságot is mutat a gyerek.

 

Tartáshibákról:

 

Tartási gyengeség:

Ebben az esetben a tartó izmok, szalagok túlságosan lazák. Ez tartásgyengeséget okoz. Leggyakrabban ehhez a rossz tartáshoz lúdtalp, vagy X-láb társul. A kezdeti stádiumban könnyen orvosolható a törzs izmainak kellő erősítésével, és speciális fejlesztő tornákkal.

 

Lapos hát:

Ebben az esetben a fiziológiás görbületek (fent említett kettős S alak) hiányoznak, vagy csak alig észrevehetőek. Ez az elváltozás sokszor alig észrevehető, azonban nagyon fontos a korrigálása, hiszen a csigolyatestek ebben az esetben közelebb vannak egymáshoz, mint a normál állapotában, így az általuk nyújtott mozgékonyság, hajlékonyság mértéke csökken. Ez a bordák helytelen fejlődéséhez vezet, ami pedig a szív és a tüdő fejlődését akadályozza.

Domború hát:

A lapos hátnál éppen, hogy alig, vagy szinte egyáltalán nem érzékelni a fiziológiás görbületeket. Ebben az esetben azonban túlzottan is.
A gerinc ilyenkor előrehajlik, a vállak beesnek. Legtöbbször a fej követi a gerinc irányt, vannak esetek azonban, ahol a fejet megpróbálja egyenesen tartani, ilyenkor a nyaki szakaszon durvább elváltozások jöhetnek létre, ami kezeletlenül a gerinc károsodásához is vezethet.
Ilyenkor a hát izmai egy folyamatos nyújtott helyzetben vannak, aminek köszönhetően egy idő után kialakulnak az elálló lapockák. Mivel a hát izmai nyújtott állapotban a vannak, így a mellkas izmai folyamatosan feszült helyzetben vannak. Ez egy idő után a mellkas izmainak megrövidüléséhez vezethet, ami pedig több ponton is problémát tud okozni. A megrövidülés következtében a has izmai állandó kilégzőállásba kerülnek, így a teljes belégzés nem lehetséges. Ez károsodik a keringési rendszer. A nem megfelelő oxigén ellátottság következtében csökken a szív teljesítőképessége és mivel kevesebb oxigén jut a véráramba, így koncentrációzavart, fáradékonyságot okoz.

 

Hanyag tartás:

Legtöbbször a tinédzser korosztály fenyegeti ez a tartásprobléma. Kezdetben szándékosan „divatból” tartják így magukat, holott képesek lennének felvenni a helyes testtartást is. A testünk azonban hosszú idő után megpróbál alkalmazkodni, így hasonlóan, mint a domború hátnál a hát izmai megnyúlnak, a mellkas izmai pedig megrövidülnek. Ennek következményei pedig fent már olvashatóak voltak.

Prevenció fontossága

Az utóbbi évek szűréseinek adatai szerint a gyerekek 40-70% százaléka szenved valamilyen kezdő mozgásszervi elváltozásban. Itt vezető szerepe van a helytelen testtartások típusainak, illetve, a talpboltozat süllyedésének is (Ez eredménye, illetve kiváltója is lehet a rossz testtartásnak). Itt legfontosabb szerepe a gerinc védelmének, a megelőzésnek van. Már óvodás korban nagyon fontos a törzs izomzatának megerősítése és a tartásjavító gyakorlatok beépítése a tornafoglalkozásokba ezzel kialakítva a helyes testtartást.

gyerek fitness

Raj Regina

Gyermekfitnesz, gyermekaerobik oktató

 06 (30) 565 7262
info@gyermekfitness.hu