Mintaétrend gyerekeknek

Mintaétrend gyerekeknek

Nagyon fontos leszögezni már a cikk elején hogy gyerekeknél, ha csak nincsen valamilyen ételintolerancia nem szabad tiltani semmit. Ugyanúgy, mint a felnőtteknél, mértékkel mindent szabad. A kérdés itt az, hogy minek mennyi a mértéke, hiszen más az egészséges adag a különböző élelmiszerekből.

 

Természetesen egyáltalán nem egészséges a chips és társai, de a gyerekek még nem tudják és sokszor nem is akarják felfogni, hogy miért nem tanácsos egy-egy élelmiszer fogyasztása. Tiltani semmiféleképpen sem szabad, mert látja, hogy a társai eszik, tudja, hogy finom. Ezzel csak két végletet lehet vele kiváltani, vagy soha nem fogja megkóstolni, mert belé lett kódolva, hogy ez egy méreg, vagy egyszer megízleli és le se fog vele tudni állni. Charlie és a csokigyár szindróma, bár remélem, 15– év múlva nem fognak sorra nyílni, a csoki, gumicukor és chips gyárak, annak ellenére, hogy szívesen találkoznék egy umplaumpával.

Na de viccet félretéve, ez egy kicsit túlzó, de érthető példája volt annak, hogy miért TILOS TILTANI. Kóstolják meg nyugodtan, de el kell mondani nekik, hogy ha sokat és itt a hangsúly a sokon van, akkor csúnya lesz a foguk, de persze minden gyereknél más az, ami eltántorító lehet.

 

A lényeg az egészséges és változatos étkezés kialakítás során, hogy minél több mindennel meg kell ismertetni a gyerekeket. A lehető legtöbb zöldséget, gyümölcsöt ki kell próbálni. Sok a finnyás gyerek, így lehet, hogy csak felnőtt korukban szeretik meg igazán az ételek nagy részét, így a most következő receptekben egy kis csellel meg lehet etetni velük sok mindent.

 

 

Zöldségkrémleves

Hozzávalók:
1 vöröshagyma
2 répa
1 kis zeller
1 édesburgonya
2 burgonya

Bors
Petrezselyem
1 doboz natúr activia

Elkészítés:
A vöröshagymát vág fel apró darabokra és kevés zsiradékon dinszteld meg. A zöldségeket tisztítsd meg és kockázd fel apró darabokra. Dobd rá a hagymára és öntsd fel annyi vízzel, ami teljesen elfedi a zöldségeket, majd fűszered. Főzd addig, amíg meg nem puhulnak mind. Amikor minden rendesen megpuhult, turmixold össze, majd add hozzá a joghurtot és turmixold még egyszer. Ha kell még ízesíteni, akkor ízlés szerint megteheted.

Megj.: Ahogy a finomfőzeléknek is adtak egy nevet, így ezt se muszáj a nevén nevezni. Lehet ez a finom leves, vagy egy fantázia név, amiből biztosan nem sejtik majd, hogy mennyi mindent ettek meg.
Ez bármilyen zöldséggel kipróbálhatod, idény szerint.

 

 

Bolognai

A bolognait, mindenki másképp szereti, de tudsz belecsempészni egy kis répát és zellert.
A paradicsomos alapot egészítsd ki a következő módon.
Reszelj le egy répát és egy fél zellert, majd az általad választott paradicsomos szószban főzd, addig, míg teljesen szét nem esnek, ekkor hozzáadhatod a husit és készítheted a szokott módon.

 

 

 

 

Hasonló cseles módon szinte bármilyen alapanyagot le lehet velük gyúrni, amire nagyon kell figyelni, hogy azokkal a hozzávalókkal nagyon csínján kell bánni, aminek intenzív erős íze van.

gyerek fitness

Raj Regina

Gyermekfitnesz, gyermekaerobik oktató

 06 (30) 565 7262
info@gyermekfitness.hu