A mai gyerekek nem másznak fára

Miért lenne az olyan fontos?

A mai gyerekek már nem másznak fára

Mióta eldöntöttem, hogy gyerekeknek is szeretnék személyi edzést tartani (ráadásul kezdetben csak gyerekekkel foglalkoztam), azóta nagyon sokszor kérdezték már tőlem, hogy „MIÉRT A GYEREKNEK SZEMÉLYI EDZÉS?”
A válaszom erre alapvetően az, hogy a semmiért, sőt a kisebb, kisiskolás korosztálynak mindig azt tanácsolom, hogy keressenek fel valamilyen csoportos mozgásformát, hogy a gyerekek meg tanuljanak közösségben viselkedni, meg tanuljanak a társaikkal csapatban együtt dolgozni. Van már azonban egy olyan korosztály (10, 11, 12 évesek), akik rengeteg időt töltenek a társaikkal, minden bizonnyal barátaik is vannak, akikkel együtt töltik a szabadidejüket, de esetleg nem szeretnek csapatban sportolni, vagy van rajtuk egy kis súlyfelesleg, szégyenlősek, nem szeretnének versenyre járni. Nekik és a felsőbb korosztálynak kötelezővé tenném a személyi edzést.

 

 

 

Hogy miért?

 

A legfontosabb, hogy megszeressenek sportolni. Számukra is ugyanolyan kikapcsolódást kell nyújtania a sportnak, mint nekünk felnőtt korban, de ami ettől is fontosabb, hogy fejlődésben lévő szervezetekről beszélünk, így a fizikai és egyéb területek fejlődése még nem fejeződött be. Ezekre a területekre nagyon jó hatással van a sport.

 

Csak gyorsan, hogy megértsd, vegyük végig egy gyerek átlagos napját:
– reggel bemegy az iskolába, bent leüli a 6-7-8 óráját
– hazamegy és megtanulja a leckét, felkészül a különórákra -> ezt is ülve teszi
– a különtanárnál fejlesztik az egyéb tantárgyakból a készségeket, esetleg bepótolják azt, amivel a gyerek lemaradt a tanórán az iskolában
– miután teljesen fáradtan hazaesett (hozzáteszem egészen eddig kizárólag agyilag fáradt el!!) leül a TV, laptop, tablet elé, mert a gyereknek kell egy kis kikapcsolódás

Mit csináltak régen a szüleink iskola után?

 

Kimentek a játszótérre, lementek a egy labdával fociztak, fára másztak, ugrottak ide oda, fogócskáztak. Ezek a mai gyerekek nem másznak fára, sőt van olyan iskola, ahol a gyerekeknek meg is tiltották, hogy fára másszanak. Itt nem is a fára mászáson van a hangsúly, hanem azon, hogy mozogtak, olyan képességeiket fejlesztették teljesen tudatlanul, amiket ma már a mozgásszegény életmód miatt utólag egy speciális tréner segítségével próbálunk meg bepótoltatni. És itt még nem is beszéltem arról, hogy nem fejlődik az izomzatuk, nem fejlődik a csontozatuk sem megfelelően.

 

A látás és a hallás 12 éves kor körül fejlődik ki. Ez azért nagyon fontos, mert érzékszervekről beszélünk, amelyek hatással vannak az idegrendszerre, az idegrendszer pedig mint tudjuk a tanulás alapja és minden szülő szeretné, ha a gyereke jó tanuló lenne. Tehát mikor edzés közben azt mondom, hogy tapsra valamilyen gyakorlatot végre kell hajtania a gyereknek, akkor a hallására alapozok, és azt igyekszem fejleszteni.
Minden mindenre hatással van, így ha azt látod, hogy a gyereked nem szeret sportolni, vagy nem érzi jól magát abban a közegben ahol van, keress fel egy olyan edzőt, olyan csapatot, ahol a gyerek jól érzi magát, mert a sok befektetett munka és idő sok év múlva fog megtérülni, akkor viszont nagyon.

gyerek fitness

Raj Regina

Gyermekfitnesz, gyermekaerobik oktató

 06 (30) 565 7262
info@gyermekfitness.hu