Gyerek személyi edzés

Egy egészséges generációért...

Gyerek személyi edzés

GYerek fitness, gyerek személyi edzésMár gyerekkorban is előnyös lehet a személyre szabott edzésprogram. Ezeken a foglalkozásokon folyamatos kontroll és ellenőrzés alatt áll a gyerek. A csoportos mozgásfejlesztő tornákon könnyebben becsempészhető a játékosság az órákba, de a gyerek kedvéhez és képességeihez igazodva a személyi edzéseken is játszva fejlesztem a gyerekek mozgáskultúráját.
Néhány fontos tényező, amelyeknél ajánlott a személyre szabott gyerek torna.

 

1. Gerincferdülés

Mindannyian jól emlékszünk, mikor általános iskolában rendszeresen ellenőrizték a tartásunk, látásunk, hallásunk. Sokaknál megállapították, hogy gerincferdülése van, így rögtön kapta az utasítást, „Irány az ortopédia”. Majd, mikor elmentek az orvoshoz, megállapította, hogy mennyire súlyos az a bizonyos gerincferdülés. Manapság sajnos egyre gyakoribb gyerekek esetében a gerincferdülés, hiszen az ülő életmód nem csupán ránk, felnőttekre van hatással, hanem a gyerekek fejlődő szervezetére is.

A fiatalkorban a hormonális változások kezdetével a gyerekek 30%-ának gerincferdülése van. Ez a lányok esetében gyakoribb, mint a fiúknál. Mivel a gyerekek teljesen egyenes gerinccel születnek, ennek idővel fel kell vennie a természetes görbületeket. A mozgásszegény életmód következtében az izomzat nem tudja tartani a lépést a csontozat növekedésével, így a hátizomzat nem elég erős. Ezt nevezzük funkcionális gerincferdülésnek. A gerincferdülések 90%-a többnyire emiatt van.

Ilyenkor, ha nem súlyos a gerincferdülés olyan sportot ajánlanak a gyereknek, ami a törzsizomzatát kellő képen megerősíti (pl.: úszás). Én olyan tartásjavító, fejlesztő gyakorlatokat adok a gyerekeknek a foglalkozásokon, amik célzottan a számokra fontos izomcsoportokat dolgoztatja meg.

A gerincferdülés személyre szabott tornával fejleszthető. Ilyen esetekben elsősorban a személyi edzést ajánlom, hiszen itt tudom 100%-osan a figyelmemet az adott gyerekre irányítani. Természetesen a játékos feladatok itt is fontos szerepet kapnak.

FONTOS!
Először mindenféleképpen szakorvossal kell konzultálni, és ha az szakorvos nem javasol gyógytornát, csak erősítő jellegű tornát, akkor foglalkozom a gyerekekkel. A súlyosabb gerincferdülésnél muszáj, hogy erre szakosodott szakember foglakozzon a gyerekkel.

2. Túlsúly

gyerekkori túlsúlyAz ülő életmód és a helytelen táplálkozás sajnos már gyerekkorban is megteszi hatását. A mozgásszegény életmód következtében rengeteg probléma léphet fel a gyerekeknél (lásd fentebb  gerinferdülés), aminek jelentőségét nem is feltétlenül gyerekkorban kezdi el érezni, sokkal inkább serdülő kortól, mikor bekövetkezik a hormonális változás. Legtöbbször mégsem ez, hanem a helytelen táplálkozás okozza a gondot. A napi csoki és chips adag nemhogy vitaminokat és ásványi anyagokat nem tartalmaz, de sokkal inkább olyan anyagokat, amelyek az emésztést és a mentális képességeket is rontja. (Tegyenek egy próbát, csak egyszer. Lefekvés előtt a gyereknek cukros ételt-italt adni. A gyerek a függönyön fog lógni és nem azért, mert nem álmos, hanem mert a cukor olyan mértékben pörgeti fel kis szervezetét, hogy képtelen lesz pihenni, megnyugodni. Másfelől, ahogy bennünk felnőttekben is fel tud halmozódni a rengeteg cukor, belőlük sem ürül ki úgy, mint a víz.)

A gyerekek esetében is jelen van a bűvös kör, ami a legtöbb felnőtt ember számára nem ismeretlen. „Az egyetlen örömforrásom az evés” mondják sokszor a felnőttek. A gyerekek hasonló képen érzik ezt, csupán megfogalmazni, így elmondani sem tudják.

Élvezik, hogy ehetnek, hiszen ízlik nekik. Felszaladnak a plusz kilók, amik miatt fizikálisan „korlátozva” lesznek a társaikhoz képest. Mindig, minden sportfoglalkozáson az utolsó helyen állnak, nincs sikerélményük és elmaradnak a többiektől. Ez később egyfajta elhidegülést fog okozni a társaiktól. Nem szívesen járnak be óvodába, iskolába, nem szívesen vesznek részt közösségi programokon, így idő előtt egyfajta kisebbségi komplexus is kialakul bennük. Az ilyen gyermekkorban történő lelki „sérülés” felnőtt korban nagyon nehezen, vagy akár egyáltalán nem orvosolható.

Lelki betegségek mellett nem rögtön, de pár évvel később, már a húszas évek elején megjelennek a testi tünetek is.

Bizonyos következmények, amelyek a gyerekkori túlsúly hatására alakulnak ki már egész fiatal felnőttként:
– ortopéd elváltozások (pl.: ízületi kopások)
– magas vérnyomás
– cukorbetegség kialakulása

Kevesen tudják, de a túlsúlyos gyerekek rosszabb alvók is, ami a pszichés mellékhatások mellett a teljesítőképességet is rontja.

„Majd kinövi!”

Nem, nem fogja. Vannak természetesen elhízásra hajlamos gyerek, ugyanúgy, ahogyan a felnőttek körében. Azonban NEM természetes állapot, mikor a gyerek képtelen az életkorának megfelelő mozgásokat elvégezni a túlsúlya miatt.

A túlsúlyos gyerekeknek először a személyi edzést javaslom, akár otthoni, akár konditermi közegben, majd később a csoportos órákba való beintegrálódást.

Ha az elhízás már kórós jellegű elsősorban kezelőorvossal való konzultációt javaslok.

 1 alkalom

 4 alkalmas bérlet

 6 alkalmas bérlet

 8 alkalmas bérlet

 10 alkalmas bérlet

 12 alkalmas bérlet

1
6.000.- Ft
23.000.- Ft
33.000.- Ft
37.000.- Ft
43.000.- Ft
49.000.- Ft

3-7 éves korig, ha személyi edzőre van szükség, akkor azt otthon, a saját közegben javaslom, hiszen a konditermi légkör még nem való az egész piciknek.

Otthoni gyerek személyi edzés:
Helyszíntől függ az ár.

 

FitRoom Életmód Stúdió

Tóth Regina - gyerek fitness

Raj Regina

Gyermekfitnesz, gyermekaerobik oktató
·
 06 (30) 565 7262
info@gyermekfitness.hu

gyerek fitness

Raj Regina

Gyermekfitnesz, gyermekaerobik oktató

 06 (30) 565 7262
info@gyermekfitness.hu