A gyerekkorban rosszul elsajátított mozgás porckorongsérvhez is vezethet

A gyerekkorban rosszul elsajátított mozgás porckorongsérvhez is vezethet

Megdöbbentő, de a gyógytornászok szerint nem a rosszul kivitelezett edzések közben jönnek ki a porckorong sérvek, hanem a teljesen átlagos, hétköznapi ROSSZUL KIVITELEZETT mozgások közben.

 

 

 

In medias res, rögtön a közepébe vágtam, de megdöbbentőnek kell lennem, ahhoz, hogy érzékeltessem mennyire komoly téma is ez. A gyerekek legtöbbször a szüleik mozgásmintáját követik, ami sokszor helytelen. Egy nagyon gyakori és sajnos a legtöbb ember számára teljesen megszokott, apró mozdulatot hoztam ma. Kérdésem a következő, ha fel kell venned egy tárgyat a földről, hogyan hajolsz le érte?

Elméletben sokszor tudjuk, de a gyakorlatban nem mindig sikerül kivitelezni. Ezért nagyon fontos, hogy csak azután váljon megszokott mozdulattá, miután már helyesen tudjuk kivitelezni.

Így néz ki helyesen:

 

 

 

Így néz ki helytelenül:

 

 

Egyértelmű, ha a gerincünk nem lenne olyan mobilis, mint amilyen, nem tudnánk végrehajtani ezeket a mozdulatokat, de nézzük is meg miért olyan rossz, ha az utóbbi kép idegződik be.

A gerincünk csigolyákból áll. Az egymás felett elhelyezkedő csigolyák egy lyukat alkotnak (gerinccsatorna), ahol belül fut a gerincvelő és abból kilép ideggyökök. A csigolyák között található a porclemez, amely egy rostosabb gyűrűből és egy belső puhább, szinte kenhető részből áll. Akkor, amikor helytelenül hajolunk le, a következő történik a kis porckorongokkal.

 

 

Minden egyes alkalommal a csigolyák egyenetlenül nyomják össze a porckorongot. Valószínűleg nem az első alkalommal fog gondot okozni, hanem felnőtt korban (akár már 25-30 évesen is!) egy hirtelen erőteljesebb mozdulatnál. Ilyenkor a rostos gyűrűt szépen lassan átszakítja a belső nedv, ami az idegeket kezdi majd el nyomni, ami a végtagokban okozhat erős, zsibbadásszerű fájdalmat, illetve egy kis idő elteltével komolyabb panaszokat is.

Ilyen esetben a legfontosabb egy orvossal, majd egy gyógytornásszal konzultálni.

Ezért olyan fontos, hogy már gyerekkorban a helyes mozdulatot tanítsuk meg a gyerekeknek.
Sajnálatos módon már most hallok 14-15 éves gyerekektől olyat, hogy edzés közben fáj a dereka, a háta. Persze ez nem jelent egyértelműen porckorongsérvet, hiszen közrejátszhat az ülő életmód, akár a nehéz iskolatáska, de a túlsúly is. És talán a legutóbbi a legveszélyesebb.

 

Miért?

A testünk alapvetően a négylábú járáshoz mérten alakult ki (természetesen formálódott ezért tudtunk felegyenesedni), így minden vízszintes irányú terhelésre érzékeny különösen a túlsúlyra.
Mi vagyunk a példák a gyerekeknek, mi taníthatjuk meg nekik mi helyes és mi nem. A testünk a házunk, és ha vigyázunk rá egészségesebb és ez által boldogabb életet élhetünk.

 

gyerek fitness

Raj Regina

Gyermekfitnesz, gyermekaerobik oktató

 06 (30) 565 7262
info@gyermekfitness.hu