Edzésterv tiniknek 7 pontban

Edzésterv tiniknek 7 pontban

7 pontba szedtem azokat a tanácsokat, amikre feltétlenül figyelj oda, ha elkezdesz akár otthon, akár konditeremben edzeni.

 

1.: Mindig melegíts be!
Nagyon fontos, hogy minden edzést egy nagyon alapos bemelegítéssel kezdj. Felkészíted vele az izmaid, illetve a szervezetet, hogy nagyobb igénybevételnek lesz kitéve, így meg tudod előzni a sérüléseket.

 

2.: Mindig legyen nálad folyadék!
Én az edzéseim során van, hogy háromszor is újratöltöm a kulacsomat, hiszen nagyon fontos a szervezetednek a folyadék utánpótlás.
Hova kell az a sok víz?
Mozgás hatására megindulsz a izomrendszer hőtermelő hatása, ami miatt növekedni fog a testhőmérsékleted, így elkezdesz izzadni.
És, hogy edzés után se feledd a vízpótlást.
Folyadékvesztés esetén romlik a keringés, ami hatással van az egész szervezetedre.

3.:Mindig legyen egy terved az edzésre!
Soha ne kezdj úgy neki egy edzésnek se, hogy előtte nem gondolnád ki, hogy mi az, amit csinálni akarsz. Vezess akár egy edzésnaplót is, ahol vezeted miből mennyit, hány körön keresztül csináltál.
Ha tanácstalan vagy a gyakorlatokkal, a helyes kivitelezéssel kapcsolatban, mindenféleképpen keress fel egy edzőt, aki segít neked kialakítani az edzésprogramod, vagy aki akár végig ott is van veled.
Tőlem is kérhetsz segítséget. Kattints IDE.

 

4.:A kevesebb néha több!
Elsősorban ez a pont a fiúkat fogja leginkább érdekelni, de persze mindenkinek ugyanúgy szól.
Nem attól lesz nagyon jó és nagyon hatásos az edzésed, hogy minél nehezebb súlyokkal dolgozol, vagy minél több gyakorlatot csinálsz meg egy edzés során.
Mikor kiválasztod a gyakorlatod, gondold végig, hány körön keresztül szeretnéd csinálni és milyen ismétlésszámmal, azután válassz hozzá súlyt, ha feltétlenül szeretnél. (Nagyon fontos tudnod, hogy súlyt csak akkor használj, ha elmúltál már 16 éves. Számtalan nagyon hatékony gyakorlat létezik súlyok nélkül is.)
Célszerűbb 3-4 gyakorlatot összeválogatnod és azt megcsinálni 3-4-5 körön keresztül.

 

5.:Szabj időkorlátot az edzésnek!
Itt is meg kell találni az arany középutat. Ha nincs időd edzeni, akkor inkább ne kezdj bele, mert a nagy rohanással könnyen lesérülhetsz. De ne is húzd el órákig az edzést. Egy intenzív edzés pihenőidőkkel maximum másfél óra, ha ettől több időt töltesz a teremben valószínűleg túl nagy szüneteket tartottál, ami szintén nem egészséges.

 

6.:Tedd félre a telefonod!
Ha csak nem a telefonodról nézed az edzésterved, célszerű, ha inkább bent hagyod az öltözőben, vagy lehalkítva leteszed a vized mellé. Megvan a veszélye annak, hogy leülsz telefonozni, belefeledkezel és akár több percen keresztül nyomkodod. Ha ez megtörténik, kezdj bele a bemelegítésbe újra, mert az izmok könnyen kihűlnek!

 

7.:Mindig alaposan nyújts le!
Ahogy az izmaidat fel kell készíteni az intenzívebb munkára, így le is kell vezetni az intenzív munka után. Meg kell pihentetni és az igénybevett izomcsoportokat lenyújtani, hogy könnyebben menjen a regeneráció és ne rövidüljenek meg az izmok.
Mi az az izomrövidülés?
Amikor egy izomcsoportot megdolgoztatsz, akkor a munka során az izomrostok összehúzódnak, így hoznak létre elmozdulást az ízületekben. (Pl.: karemelés oldalra. Itt elsősorban a vállad dolgozik. Ott húzódik össze az izom, ahhoz hogy megfelelően le tudd nyújtani pont az ellenkezőjét kell csinálnod, mint amikor összehúzódik. Húzd keresztbe magad előtt a kart.)

 

 

Ha gyakorlatokról szeretnél érdeklődni, azoknak helyes végrehajtásáról, keress bátran és segítek!
Itt tudod velem felvenni a kapcsolatot.

gyerek fitness

Raj Regina

Gyermekfitnesz, gyermekaerobik oktató

 06 (30) 565 7262
info@gyermekfitness.hu